DAST dec 2001, Östra Småland aug 2001

Tillbaka till startsida


Recension i deckarfanzinet DAST av Iwan Morelius. dec 2001.

"Jo, nog är det en thriller alltid. En thriller i många avseenden och en fruktansvärd sådan för många människor som drabbas av den hysteri som hör ihop med ett flertal så kallade sekter som sedan ett antal år härjar i vårt lilla 'trygga' Sverige.


Kristna fundamentalister i form av Livets ord, Christian Science eller som i den här boken Kristi Dolkar, utgör ju ett verkligt hot mot en normal samhällsbildning genom sin hjärntvätt av människor, företrädesvis unga, omogna och lättpåverkade.


Blandar man sedan in moraliska värderingar om var livet egentligen börjar och om och när en abort ska få utföras, då är man verkligen ute på hal is i ett land som Sverige, där man sedan länge varit mycket liberal vad gäller kvinnans rätt att få abort.


Debutanten Lindy Lindh, som faktiskt är en man - det har jag skriftligt på - vet mycket om dessa fundamentalister och vad de är kapabla att göra och har här skrivit en mycket spännande, rolig, satirisk, kritisk samt inte minst ironisk och kunnig deckare, som faktiskt borde kunna tjäna som en lärobok i skolorna hur man kan undvika dessa organisationer, som är mästare på att nästla sig in överallt.


Huvudpersonerna är journalisten Lena Blom samt hennes kompis Micke Molle, som till att börja med inte kan förstå Lenas väninnas självmord. Inget stämmer. Hon skulle inte begå självmord, säger Lena med säkerhet! Hon hade bara råkat hamna lite snett i livet.


Så småningom går det upp för både Lena och Micke att de kommit något fruktansvärt farligt på spåret.


Välkommen med nummer två, Lindy Lindh! Den här boken unnar min hustru Margareta och jag många läsare. Hoppas upplagan räcker till."

Upp igen


Recension i tidningen Östra Småland: 14 aug 2001

Kristen terror och en rebell som fick sparken från Östran

Lindy Lindh växte upp i Kalmar men vägrar se sig som smålänning för han är född i Karlskrona. Det hindrar inte att han nu hör till kategorin deckarförfattare som använder Kalmar som spelplats i ett kriminaldrama men kompletterar med Uppsala och Stockholm. Lokalfärgerna blir viktiga i en berättelse om kristna fundamentalister som bedriver terror i Guds namn.

Upplägget är närmast amerikanskt: abortmotståndare mördar aborterande läkare och beskjuter gynekologmottagningar. Upplösningen blir närmast amerikansk den med; den som minns händelserna i Waco, Texas har nog de bilderna på näthinnan också i denna berättelse. Finns förutsättningarna för den här sortens aktioner i Sverige? Författaren menar det. Själv kan jag vara mer tveksam men det räcker att författaren kunnat göra en spännande thriller av sitt upplägg.

Frilansjournalisten Lena Blom, som en gång fått sparken från Östra Småland för att hon var uppkäftig, är på den gamla bästisens begravning i Birgittakyrkan i Kalmar. Hon har tagit livet av sig - eller har hon? 33 år gammal har hon dött. Lena ser att alla filer i väninnans dator raderats men lyckas återställa ett brev som aldrig skickats till henne. Nu börjar hon komma en förfärande hemlighet på spåren. I släptåg, bokstavligen i släptåg, har hon fotografen Micke Molle. Tillsammans börjar de förstå vad som händer och vem som ligger bakom en terrorkampanj i Guds namn.

Några invändningar och rättande av sakfel måste anmälaren komma dragande med:

Granatgeväret Carl Gustaf är inte uppkallat efter vår nuvarande kung utan efter Gevärsfaktoriet Carl Gustaf i Eskilstuna, världens äldsta i bruk vill jag minnas. Fundamentalister är betckningen just på en protestantisk teologisk hållning. Och inte skrapar man med stolarna när man reser sig i Birgittakyrkan; bänkarna är alltför solida för det.

Östrans skokartong?

Till invändningarna hör dock inte påståendet att Östra Smålands tidningshus är "en skokartong" medan Uppsala Nya Tidnings hus är modernt och fult. Till det direkt irriterande hör sättet att sätta punkt utan mellanslag till följande mening - ett oskick som tillsammans med textens storlek gör boken svårläst. Det är trist därför att författaren skrivit en bra thriller som tar avstamp i allvarliga frågor.

Författarens gestalter lånar drag och intressen från honom själv och hans foxterrier Max får vara hjälte under namnet Rick, det kan den räkna ut som tittat på Lindy Lindhs hemsida info@lindy.se. Lena Blom är en vinnande personlighet som inte bara har förmåga att lösa ett mysterium. Hon kan slåss också. Det har hon nytta av. Och hur skulle rättvisan klara sig om det inte fanns journalister som kunde göra det som polisen misslyckas med? suckar läsaren. Det enda som bekymrar är att Östra Småland en gång sparkade en sådan begåvning som Lena Blom... Lusten att säga emot och vara rebell ska väl en redaktionssekreterare tåla?

Alltså: ytterligare en spännande bok där både Kalmar och Östra Småland figurerar. Den nya hembygdsrörelsen tycks ha etablerat sig i thrillerbranschen.

Dag Sandahl

(Kommentar: problemet med de saknade mellanslagen beror på ett tryckfel i första upplagan och kommer inte att finnas i framtiden. Det beklagar jag./ Anmälaren är fd huvudperson i den sk Synoden inom svenska kyrkan. LL)
Upp igen

Tillbaka till startsidan för Bookworks